Mig. Med emigrerad pappa i Australien. En bror som blev en ängel. Ironisk humor. Träning. Kost. Natur. Foto. Musik. Film. Skriva. Existentiella frågor. Livsåskådningar. ADHD/ADD. Insomnia. Sambo. Sambos dotter. Råttägare. Utbildad Kostrådgivare, med inriktning - Lågkolhydratskost med naturliga fetter. Högskolestuderande. Blivande Gastronom. Mitt liv. Min blogg.

* De inlägg märkta med Etikett Foto/Bild är mina egna foton. Övriga foton/bilder som förekommer i mina inlägg är på något sätt lånade/hämtade från Google, Forum eller Appar som delar bilder.


tisdag 24 januari 2012

Forskningsmetodik

Så var det då dags för ny termin och kursstart idag. Kursen heter Forskningsmetodik, och den går ut på vad jag förstår det som att lära oss hur att skriva ett examensarbete.

Jag har inte valt något område/ämne ännu, men efter informationen vi fick idag, känner jag mig mer klar över hur jag vill lägga upp arbetet. Det finns lite olika sätt, och jag insåg snabbt vilka metoder jag fungerar bäst i.

Det känns viktigt för mig att det jag ska skriva om verkligen engagerar mig, för att det ska bli ett bra arbete. Jag kan inte bara skriva arbetet för att det ska göras. Ett examensarbete är alltför viktigt, och kan påverka min framtid efter att jag är klar med min utbildning.

Helst ser de att vi jobbar två och två. Arbetet är omfattande och det kan vara svårt att slutföra i tid. Samtidigt vill det till att den andre personen är intresserad av och vill samma sak som jag. Även hur vi som individer jobbar som bäst och vill lägga upp det spelar stor roll. En del personer har lättast för att skriva om ren fakta, information, siffror och statistik. De behöver att det de skriver om är konkret. Detta sätt stimulerar mig inte särskilt mycket, och jag har betydligt lättare för att skriva frågeställningar och resonera samt reflektera kring dem i en diskussion. Då är det bra att ha lätt för kunna skriva fritt, gå utanför mallarna, och måla med språket, som jag känner är min styrka.

Jag ska försöka behålla känslan i kroppen som jag har nu, av att det löser sig av sig själv på vägen. Det brukar det göra. Under Forskningsmetodiken kommer det att redas ut. Det är inte lönt att oroa sig i förväg. Det leder inte till något vettigt. Det här är en process och jag lär mig under tiden, och det finns de som finns till för att lära mig. Men jag vet också att det är lätt att gå i förväg med tankarna. Även jämföra sig med andra. Vilket jag inte ska göra. Jag ska bara jämföra mig med mig själv. Jag vet var jag brister och vilka mina tillkortakommande är. Det gäller för mig att ha i minnet att i det har jag även mina styrkor, som inte andra har.

Just nu, så här i inledningen känns det skönt, spännande och roligt att påbörja något nytt. Men sen så vet jag också med tidigare erfarenhet så trött man är på ett arbete mitt under skrivandet. Belöningen kommer efteråt, när man känner sig glad, nöjd och stolt över vad man åstadkommit. Så klart känner man oftast att man kunde gjort lite mer och lite bättre, kanske till och med annorlunda. Samtidigt så måste man sätta punkt någon gång.

1 kommentar:

Jessi sa...

Jag föredrar också att skriva om något som intresserar mig. Mycket bättre skrivflöde då. Och framförallt så mycket roligare.:-)

Om man "klickar" med personen man ska jobba ihop med är grupparbete okej. Dock föredrar jag att skriva ett enskilt arbete då jag kan lägga upp allting precis som jag själv vill.:-)

Det låter som att du är laddad inför projektet. Men jag kan tänka mig att det på samma gång är läskigt. Det är viktigt att man tar det i sin egen takt och inte jämför med andra precis som du säger. Kram!