Mig. Med emigrerad pappa i Australien. En bror som blev en ängel. Ironisk humor. Träning. Kost. Natur. Foto. Musik. Film. Skriva. Existentiella frågor. Livsåskådningar. ADHD/ADD. Insomnia. Sambo. Sambos dotter. Råttägare. Utbildad Kostrådgivare, med inriktning - Lågkolhydratskost med naturliga fetter. Högskolestuderande. Blivande Gastronom. Mitt liv. Min blogg.

* De inlägg märkta med Etikett Foto/Bild är mina egna foton. Övriga foton/bilder som förekommer i mina inlägg är på något sätt lånade/hämtade från Google, Forum eller Appar som delar bilder.


måndag 30 april 2012

Lycka i Följetong och Favorit i Repris

Det passar bra så här en Valborg att lägga in en Favorit i Repris. Om lycka som jag skrev i slutet av sommaren 2008, och blev i fem delar. Texterna kom ur ett samtal jag hade med en god vän. Dessa texter blev väldigt uppskattade av många, och innehållet tåls att påminnas om, hur många gånger som helst, utan att bli utnött, för vad är det vi alltid söker i livet om inte Lycka!? Så här kommer första delen.


Lycka! 

Jag har tänkt på vad lycka är, vad det är för mig, i mitt liv, i vardagen. 
*
Jag kom fram till att de flesta tänker på lycka på ett felaktigt sätt, som att nå olika mål, som oftast har med statusvärde att göra, och som om man bara når dit, så är man lycklig, som om lycka är ett konstant tillstånd!  
Det är bara det att lycka är lika flyktigt som alla andra tillstånd. Känslor är föränderliga. Och målen ändras efterhand. Så man når aldrig dit, i mål, när man tänker lycka på det sättet. 
 * 
Lycka är något helt annat! Lycka är de små sakerna i vardagen. Det är de man lever för, det som gör att man orkar kämpa för de långsiktiga målen. 
 * 
Lycka kan vara en kopp te, ett samtal med en god vän, skogsdoft efter regn, sol och värme, vågskvalp, vindsus i trädkronorna, en glass på sommaren, fågelsång, ett svalkande dopp, eller ett värmande bad, snöknarr under skorna, sprakande brasa, årets första lussekatt och pepparkaka, god mat, bra film, givande bok, musik i alla dess uttryck, färgsprakande blommor, skir grönska om våren, prasslande steg i lövhögarna om hösten, god sömn, skräckblandad förtjusning i en karusell, skymning, gryning, gosa med ett djur, ett gott skratt… Listan är oändlig! 
 *
Om man tänker att lycka är på det andra sättet, så missar man allt detta, eftersom man inte är medveten om stunden, närvarande i nuet. Och om man missar de stunder som verkligen betyder något, vad är livet värt då, i slutändan, trots alla mål?! 
Livet är fullt av tillfällen att vara lycklig, om man känner efter, och tillåter sig själv och livet att vara som man/det är. Lycka kommer av enkla saker men också av utmaningar och förväntningar. Goda känslor får oss att må bra, och de uppstår då vi tänker konstruktivt, undviker att ställa för höga krav, eller slå på oss själva för våra misstag, accepterar och släpper taget. Det handlar alltså mycket om förhållningssätt. 
I denna vecka har lycka för mig infunnit sig i stunder som när jag har kört hem från jobb på morgonen, och sett daggen lyfta som slöjor från fälten, och morgonljuset över åsen. När jag i måndags tog en kvälls-joggingtur i skogen, och kände hur andningen gick djupt ner i magen, i rytm med mina rörelser, hur lungorna fylldes med luft, och hur hjärtat pumpa runt syre till mina muskler. Eller när jag i tisdags kväll tränade styrketräning, och kände styrkan i mina ben. Och igår när vi gick en kvällspromenad, och såg det guldgula kvälls-sommarljuset, såg två rådjur på nära håll, och klappade hästarna länge, inklusive ett litet föl. Samt att jag såg en kattuggla flyga lågt över vägen, när jag körde till jobb.


* Övriga delar kommer sen. 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Detta kallas "mindfullnes" och är något som många behöver läras igen. Något man har som liten, men försvinner för många i vuxenvärlden...

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.