Mig. Med emigrerad pappa i Australien. En bror som blev en ängel. Ironisk humor. Träning. Kost. Natur. Foto. Musik. Film. Skriva. Existentiella frågor. Livsåskådningar. ADHD/ADD. Insomnia. Sambo. Sambos dotter. Råttägare. Utbildad Kostrådgivare, med inriktning - Lågkolhydratskost med naturliga fetter. Högskolestuderande. Blivande Gastronom. Mitt liv. Min blogg.

* De inlägg märkta med Etikett Foto/Bild är mina egna foton. Övriga foton/bilder som förekommer i mina inlägg är på något sätt lånade/hämtade från Google, Forum eller Appar som delar bilder.


torsdag 9 februari 2012

Existensfilosofi



Existensfilosofin är en intressant filosofi, för att den i första hand diskuterar människan och hennes situation! 
 * 
Existensfilosofin erkänner att människans arv och miljö präglar henne djupt, men ändå har hon i varje ögonblick ett handlingsutrymme. Hon är fri att bestämma över sitt handlande! Denna frihet är mycket problematisk för individen. 
Människan finns vid en given tidpunkt, på en given plats. Därefter ser varje individ resten av världen från sitt, och är fri att utforma sin existens. För människans tillvaro finns det ingen given avsikt, och ingen allmän föreställning om vad hon är och vad hon bör göra. Människan är inte vad hon är, utan vad hon gör sig till! Genom sina val skapar hon sig själv! Detta gör varje individ unik! 
 * 
Det finns en annan sida av Friheten. När människan väljer ett alternativ, väljer hon samtidigt bort andra alternativ. Ibland hinner val i det förflutna ikapp henne. Valen människan gör är alltid utan att veta något säkert om konsekvenserna. Detta gör att valsituationen kännetecknas av känslan som kallas Ångest. 
 * 
De nära besläktade känslorna Ångest och Rädsla skiljs tydligt åt i Existensfilosofin. Rädslan har alltid ett objekt, och i och med det, så kan människan göra något åt sin rädsla, även om rädslan i sig är en obehaglig känsla. 
 * 
Ångesten däremot har inget objekt och är därför en ohanterlig känsla. Ångesten handlar mer om hur valet kan påverka vår frihet och framtid. 
 * 
Ångesten är inte bara en reaktion på valets allvar och svårighet, utan grundas också i insikten att vi aldrig helt kan förstå vår existens och vår värld. Människan lever i en motsägelsefull situation, genom att inte vara definierad och bestämd, men har en strävan att vara det, trots att om hon lyckas med det, så upphör hon att vara människa! 
 * 
Detta kan sammanfattas i uttrycket, att” människan är dömd till frihet”, och att människans existens är absurd. 
 * 
I friheten att kunna välja, ligger också ett ansvar, i att pröva varje val, om det är vad individen själv vill, och inte ett val som någon annan har gjort, och sedan följa det, för att undvika valsituationens ångest. 
 * 
I ansvaret ligger att vara medveten om sitt liv, och ta det på allvar. 
 * 
Den som låter sitt liv formas, efter givna sociala mönster, lever i ”Ond Tro”, det vill säga i oärlighet och självbedrägeri. 
 * 
Med i ansvaret finns också hänsyn och omsorg för andra människor. 
 * 
De tre största namnen inom Existensfilosofi är Sören Kierkegaard, Martin Heidegger, och Jean-Paul Sartre.

1 kommentar:

Jessi sa...

Mycket intressant att läsa. Jag är grötig i huvudet nu men jag skriver ändå.:-)

Jag har funderat mycket på just vad som är arv och vad som är miljö. Jag tror att man själv har makten att förändra mycket i sitt liv. Det är det som är så härligt med att bli vuxen och flytta hemifrån. Då är ens liv ett blankt blad som ska fyllas.

Man har ett val. Att inte välja aktivt är också ett val. Då gör du valet att inte välja. Men för den saken skull betyder inte det att du inte gjort ett val för det har du gjort anser jag.

Tänk vad många val vi gör utan att vi ens reflekterar över det. Allt från mindre saker som vad vi ska äta till middag till större saker som att flytta eller byta jobb.

Kram!